Frumusetea interbelica

La Hotelul Grand Continental, intr-o atmosfera parca desprinsa din anii de glorie ai secolului XIX, s-a vorbit azi despre moda si frumusete, in perioada interbelica. Gazda conferintei, Monica Neatu, ne-a purtat in anii ’20 si ’30, cand Bucurestiul era micul Paris iar doamnele urmareau tendintele modei cu aviditate.Tot ce era in trend in Franta sau SUA se vedea pe strazile Bucurestiului – rochii cu crinolina, apoi rochia burlan care a descatusat femeia, parul tuns bob, ciorapi fini, machiaj teatral, sprancene pensate, aproape drepte. In ziarele vremii, femeile care se rujau si purtau ciorapi fini erau blamate. „Epidemia desfranata a cuprins chiar si pe cele mai in varsta”, se spunea in Revista Functionarilor Publici din 1927. Evident, mai in varsta inseamna cam 40 de ani:) Daca pana atunci femeile statusera intr-o zona de confort, fiind intretinute si afisand o vulnerabilitate comoda, razboiul schimba dramatic lucrurile. In primul rand femeile incep sa lucreze si asta e debutul emaniciparii. La serviciu purtau parul scurt, mai comod si mai sigur – multe lucrau cu masini periculoase in fabrici de armament. Bineinteles, epoca crinolinelor este uitata iar talia este eliberata. Moda este facuta dintr-o saracie de lux, iar Coco Channel revolutioneaza modul de a se imbraca al femeilor, oferindu-le lucruri confortabile, in culori mitice, emblematice. Capetele incoronate devin trend-setteri iar femeile din clasa mijlocie le copiaza. Sa nu uitam ca marile branduri sunt prezente in Bucurestiul interbelic iar croitoresele nu mai prididesc sa faca modele, cele ale lui madame Channel iscand interes constant.
Daca barbatii fusesera condamnati la un doliu continuu, femeile inviorau peisajul, iar asta se vede din fotografiile surprinse pe Calea Victoriei, fieful lumii bune.

Revenirea la ordine este adusa de anii ’30, cand ororile razboiului isi spun cuvantul. Strada cade in angoasa – pozele vremii arata un Bucuresti mohorat, cu dame cu rochii lungi, in gri si negru…Hainele devin mult mai functionale, stilul este androgin, umerii sunt supradimensionati, iar pantalonii au fermoar. (Trebuie sa-i multumim rivalei doamnei Coco, Elsa Schiaparelli (1890-1973). Femeile sunt grabite sa ajunga la serviciu, nu mai au cameriste, trebuie sa se imbrace usor, fara ajutor. Adio corsete care taie respiratia, bun venit pantaloni!

O conferinta interesanta care are si un „va urma”, de asta data la sediul Fundatiei Calea Victoriei. Felicitari organizatorilor care au lansat seria de conferinte dedicate Lunii Bucurestiului!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: