Muzeul Theodor Aman, tărâmul din secolul XIX

Recunosc, am fost luată cu forța să vizitez Muzeul Aman și n-aveam prea mari așteptări, dar surpriza a fost peste măsură. Greta Șuteu, custodele muzeului, ne-a făcut o incursiune entuziastă și bine documentată în secolul XIX, secol de cultură și artă, dominat de nume celebre școlite la Paris și Viena. În 1864, pictorul, graficianul, pedagogul, academicianul Aman (nume care în turcă înseamnă îndurare, iertare) a întemeiat prima școală românească de arte frumoase de la Iași și București.

Theodor Aman era aromân, fiul lui Dimitrie Mihali Dimo care a investit mult în educația copiilor lui, aducându-le profesori străini și încurajându-i să facă studii în străinătate.

Casa pe care și-a construit-o pictorul în București, pe strada CA Rosetti nr.8, donată statului de soția lui (și aici e o poveste romantică despre întâlnirea celor doi pe care custodele muzeului v-o va spune) a fost construită după întoarcerea lui de la Paris, în 1858 și este incredibil de modernă.

Merită să faceți o vizită și să aveți privilegiul de asculta o persoană dedicată 100% meseriei, rafinată și cu o cultură impresionantă.

Uneori mă întreb câți oameni ar merita fotoliul de ministru al culturii și ce fel de habarniști în ale culturii ajung în final să-l ocupe. Dar asta e o altă poveste.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: