Limba română, în dizgrație

La școală și la examene trebuie să știe ritmul unei strofe și măsura, caracteristicile genului epic sau liric, să definească funcția fatică și conativă a limbajului și tot soiul de lucruri pe care le vor întâlni în viața de zi de zi cu frecvența cu care întâlnesc un extraterestru. Nimeni nu se mai zbate să le predea scrierea corectă, da, aceea pe care o înveți în primii ani de școală și care pare a naibii de grea de vreme ce peste tot e maltratată.

Deși nu mai e conjuncție dacă nu e cu doi de “i” , între subiect și predicat musai se cere o virgulă, vreau decât e la modă, deci nu poate fi uitat, “înebunit” e mai simpatic cu un “n” și lista de umilințe a limbii române pare nesfârșită.

”Am să vorbesc, cu colegii mei”, îmi scrie o furnizoare de servicii care iubește virgula. În alt email îmi dă vestea cea mare: ”Deasemeni vă voi oferii un dicount”.

Citesc și mă întreb cum se împarte vina atunci când un copil ia o notă proastă la română?

Generația Z, cea născută cu tableta în mână, este expertă în scrierea simplificată. E pierdere de timp și dovedește că ești în urmă rău de tot dacă nu bagi pe mess un brb (revin), 10x (mulțumiri), np (no problem), 2g2bt (too good to be true – prea bun ca să fie adevărat), g2g (trebuie să plec), gn (good night), p911 (alertă părinți), npm (nu-i problema mea), OMG, nu sh (nu știu), nmk (nimic), w8 (așteaptă), imy (mi-e dor de tine/I miss you…

Cine trebuie să țină pasul cu cine? Cei care știu să scrie corect vor ajunge niște specii plicticoase pe cale de dispariție, niște vechituri de care te lipsești pentru că nu-i înțelegi? Sau ar trebui să se specializeze iute în abrevieri ca să mai conteze?

Generațiile Z și Y în luptă cu obsedații de gramatică vor avea, cu siguranță, câștig. Pentru că ei sunt vocali, prezenți, zgomotoși, domină mediul virtual și instaurează regulile. Ești cu ei sau împotriva lor. RIP lb ro!

 

 

Anunțuri

One response to this post.

  1. Posted by Elena on 14 Iulie 2014 at 15:08

    OMG cata dreptate a-I! LOOOOL 🙂

    Sincer cred ca trebuie sa ne adaptam ca suntem cam invechiti inclusiv cu vocabularul. In limba engleza apar cuvinte noi si nu se mai mira nimeni.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: