Intalnire cu un scriitor contemporan

Este greu sa-i ceri generatiei Z, crescuta cu tableta in mana, sa vorbeasca despre o intalnire cu un scriitor contemporan. In primul rand pentru ca acesti copii care tocmai au dat capacitatea nu prea inteleg rostul cartilor decat in cadrul scolii. In afara, suveran este Facebook, plimbarile in malluri si navigatul pe www.

Daca scolile ar fi organizat macar o intalnire cu un scriitor contemporan, poate ca nu s-ar fi consemnat atatea perle la capacitate. A venit in vreo scoala un scriitor care sa le vorbeasca copiilor despre cultura reala, despre frumusetea lecturii, despre bogatia pe care o poate oferi? Poate ca ar fi plictisit, poate ca n-ar fi fost inteles, dar  copiii ar fi aflat macar ca pe aceasta lume sunt scriitori, adica unii de moda veche care in loc sa-si depoziteze gandurile online si sa le trimita cu un click prietenilor iar like-urile acestora sa curga imediat, prefera sa le depoziteze intr-o carte care sa stea prafuita intr-o biblioteca scolara.

Ce texte ar putea sa-i atraga pe copiii nostri? Credeti ca Mircea Dinescu ar fi pe gustul lor sau, poate, Andrei Plesu? Vorbim de copiii de clasa a VIII-a, iGeneratia, nativii social media, cei care comunica in emoticons. Cine are curajul sa scrie pentru ei in Romania?

Nimeni. Asa ca n-ar trebui nici macar sa radem de raspunsurile lor. „M-am întâlnit încă de pe hol cu Creangă şi i-am zis «tu esti Mare şef, să ştii că mi-au plăcut amintirile tale, poţi să mi le zici înco dată, hai te rog»”  sau „M-am intalnit cu scriitorul contemporan la noi in scoala unde a murit si a fost jelanie mare, toate tocilarele il jeleau”.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: