Chip de Romanie altfel

Imaginea simplitatii din nordul Moldovei, surprinsa in graba mea de bucuresteanca vesnic uimita:

1. Sunt pe o strada de tara si copiii care trec pe langa mine imi spun Hristos a inviat!, imi surad o secunda si pleaca cu gandurile lor mai departe. Stau minute in sir si astept alti oameni sa ma salute, cu o bucurie copilareasca. Chiar toti fac asta? Da, pentru ca aici salutul unui strain e la fel de uzual ca Pofta buna! spus  la masa intinsa in batatura.

2. Sunt in Biserica Catolica la slujba de sambata dupa amiaza.Vad copii care se roaga alaturi de parintii lor in timp ce un cor canta magistral de iti taie respiratia. Pur si simplu stai tintuit in magie. Copiii nu susotesc, nu se plictisesc, nu cer voie afara. Sunt la fel de cucernici ca si cei care ii insotesc.

3. Elevi de toate varstele, imbracati in costume traditionale, participa la un concurs de dansuri si cantece populare. Sunt atat de emotionati si dornici sa castige, incat nici nu stii care e mai bun. Am impresia ca traiesc intr-un alt timp, unul curat si simplu de care habar n-aveam.

Trei instantanee dintr-o Romanie diferita, in care copiii invata de mici sa fie respectuosi, credinciosi si sa pastreze traditiile. Cuvintele nu descriu nici o zecime din emotia acestor tablouri de viata obisnuita. In Bucurestiul meu aiurit si agitat, istorisirea unor astfel de lucruri ar putea fi apreciate cu un Ce draguut! spus in graba. Daca ar fi insa sa pariez pe nu copil de la oras sau de la tara, l-as alege pe cel care azi imi spune fara sa ma cunoasca Hristos a inviat!, la o saptamana de la sarbatoare.

Anunțuri

One response to this post.

  1. Posted by luiza nuta on 3 August 2013 at 10:47

    frumos si profund, no comment

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: