Până la ce vârstă poţi să fii prost?

E proastă ca noaptea, O tâmpită, Cretin! Bătut în cap – cât de des îi gratulăm pe cei din jurul nostru cu astfel de gânduri?

Pledez pentru dreptul la prostie şi după 40 de ani, când toată lumea se aşteaptă să debordezi de înţelepciune, să devii întruparea Pythiei din Templul lui Apollo de la Delphi şi să îţi conservi preţios atitudinea încărcată de morgă.

Ar fi fost simplu dacă am fi avut la dispoziţie o tablă de materii, iar o dată parcursă ne-am câştiga un loc stabil în tabăra deştepţilor care nu o dau niciodată în bară. Ar fi simplu, dar simplitatea nu e proprie vieţii cotidiene care în fiecare zi te bagă într-un examen, îţi aruncă un obstacol în faţă, te provoacă din te miri ce, cu plăcerea perversă de a-ţi arăta cât eşti de prost, de preferinţă în momentele când propria persoană te umple de admiraţie.

Sigur, există şi o mască pentru prostie, la fel cum ai şi pentru gunoiul pe care îl aduni din casă şi de care te dezici aruncându-l în găleata de la bucătărie. În viaţa socială trebuie musai să abordezi o mină preocupată, profundă, să fii zgârcit cu stările de euforie şi să eliberezi doar zâmbete condescendente, să intervii în discuţii doar cu perle împrumutate din înţelepciunea strămoşilor. Dacă preferi starea pură şi poveştile de genul fii tu însuţi, atunci vei plăti preţul onestităţii.

Prostia e parşivă. Când vei fi convins că ai văzut tot ce se putea şi că ai leac pentru orice situaţie, draga asta de viaţă construieşte un scenariu pentru tine şi te bagă cu forţa pe scenă ca să atragi hohotele de râs ale publicului, nemilos cu limitele altora. Căci n-ar avea niciun haz să-ţi descoperi prostia în singurătatea de acasă.

Cum să maschezi că eşti prost ar fi un best seller util tuturor celor care suferă de pe urma minutului de tâmpenie săvârşit care poate rata de la o zi până la o viaţă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: