Arta de a avea intotdeauna dreptate

Vreti sa va impuneti punctul de vedere in orice controversa? Invatati asta de la un geniu: Arthur Schopenhauer.

Arta de a avea intotdeauna dreptate cuprinde 38 de stratageme pe care le puteti folosi in orice discutie in care vreti sa iesiti invingatori. Si cui nu-i place asta? O gasiti la Editura Muzeul Literaturii Romane (11 lei), cu o excelenta postafata si traducere semnate de Petre Gheorghe Barlea.

Acest tratat de retorica este singura scriere a filosofului care se citeste mai usor. Se stie ca Schopenhauer era adeptul frazelor  lungi, complicate, si isi trata virtualii cititori cu multa exigenta. In opera sa capitala Lumea ca vointa si reprezentare, el le cerea cititorilor ca inainte de a-i parcurge opera sa se puna la punct cu scrierile lui Immanuel Kant, sa ii citeasca teza de doctorat si dupa aceea sa se dedice cu toata seriozitatea cartii sale si sa o citeasca de doua ori, ca sa inteleaga pe deplin ce a vrut sa transmita. Chiar si atunci cititorii de carti grele priveau cu ironie o astfel de cerere si nu e de mirare ca filosoful nu a avut prea multi fani in timpul vietii. Previzibila soarta a oricarui geniu pe care omenirea il da o data la 1000 de ani.

Anunțuri

2 responses to this post.

  1. eu am citit aforismele lui cand eram mic, cred ca o mai am pe undeva.. e o carte numai cu aforisme.. nu prea sunt chiar asa impresionat, dar retorica este interesanta. thx

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: