Pseudonimul e frate cu romanul

Daca vrei sa spui cuiva ca e un prost, nu ii spui in fata, ca doar ai 7 ani de acasa si multi altii in care ai capatat arta disimularii si a duplicitatii de succes. Asa ca in epoca web 2.0 ii scrii un comentariu semnat – cum altfel decat cu un nume fictiv – in care iti versi amarul ce te sugruma si ii insiri tot ce nu-ti place si mai mult decat atat.

Fara pseudonim viata noastra ar fi ca blocul fara mitocani sau stadioanele fara seminte. Nu stiu care a fost primul pseudonim din istorie – probabil al unui scriitor cu nume imposibil – dar acum nu mai putem trai fara el, pentru ca nevoia de a imparti  pumni virtuali este egala cu dorinta de a poza in fata celor pe care i-am strange de gat in oameni buni, de incredere, indatoritori si eleganti.

Perioada de aur a pseudonimului nu a fost aceea  in care Alexei Maximovici Peskov a ales sa fie Gorki, sau Ruiz  –  Picasso, ori Pedro Scotto – Cristofor Columb. Cea de acum, amplificata de forta de tsunami a web 2.0, este infinit mai ofertanta: Haiducul, Mr.SMS, Dezradacinata, Un tampit, Insomniacul, Vaca trista, Cretinul de la 2, Pisicuta in mizerie, Mama Homida. Doar cateva exemple care zburda in subsolul articolelor de pe net.

Primul pseudonim nu s-a nascut in Romania, dar sigur a avut aici o ruda apropiata.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: