In apararea Evei!

Ea il iubeste demult, cu o incandescenta de care lui ii este frica, pentru ca  nu stie ce inseamna sa fii posedat de imaginea cuiva. Zambind rece, calculat, ii spune cateva vorbe frumoase si apoi dispare cu anii. Asa intelege el dragostea: sa strangi in brate si apoi sa parasesti. Ea ramane toata viata condamnata la dragostea lui din care primeste firimituri cand se asteapta mai putin. Drama Evei, eroina din romanul  Fiul risipitor, de Radu Tudoran, cel mai tulburator roman de dragoste din istoria literaturii romane, este una pe care o poti trai si tu.

Dupa aparitia romanului, multi critici s-au grabit s-o acuze pe Eva, neputand intelege dimensiunea suferintei ei. Vintila Corbul scria intr-o revista aparuta in 1947:

Eroina lui Radu Tudoran primeste infrangerile cu pasivitatea unei inconstiente si voluptatea unei masochiste. Astfel, cazul Evei capata mai mult un aspect bolnavicios…Ea ramane un caz de patologie sexuala, nu indeajuns aprofundat...Iubitul Evei este un individ amoral, lipsit de orice demnitate, risipitor, care inspira lectorului dispret sau mila.

Atat de fals! El este un inadaptat, un nonconformist, un barbat confuz, sfasiat, magnetic, tandru si foarte demn. Si o iubeste pe Eva, dar in felul lui, rar si intens, intr-o realitate convulsiva.  Iar Eva ramane inlantuita de dragostea lui blestemata pentru totdeauna, chiar si atunci cand spera ca si-a curatat sufletul de el.

Fiul risipitor este un roman de o sensibilitate si un realism pe care simti ca le traiesti chiar tu, le poti pipai in timp ce iti spun cat de chinuitoare poate sa fie o iubire ratata.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: